Dende la zaguera, ban pasar muitismas cosas,alufrando lo pasau inmediato entri totas cal estacar a pandemia. Intes de silenzio e cullaratas fatas agunque tamien de leuturas, mosica, familla e cusina.
Qui no pas a gosau fer pan n'a suya casa? Os primers intentos prou chaparros e dimpues poquet a poquet a masa lebaba mes.
Guey ,circa d 'as birollas mes grans de Zaragoza e deseyando lo millor ta totz os minchaires d'a rete, imos a fer pan.
Abans imos á remerar qu'o puesto an se feba pan yera lo furno que fer pan yera furniar e que bi a muitas menas de pans aragoneses agunque lo mas conoixito ye lo pan de zinta. Tamien cale remerar o pan amazerau (sobau n'atros puestos).
Á las capitals no bi a guaite puestos an se merca buen pan. Quio remerar en Zgz Lo furno rustico n'as Fuens (n'ixe bico) agunque no ye masiau malo lo pan feito n'a Tahona Goyesca u Simon.
Exincusaz -me per no en saper dengun de Uesca u Téruel. Podez remerar-me lis ne.
No pas ye farute dizir que ye embolicau trobar ie un furno con calidat n'Aragón y que cale implementar mes furnos de buen pan perque ixo prou que ye cultura.
Imos a la rezeta
Imos á fer con a mesma dos menas de pan :barretas (bagettes)e fogaza.
Os ingredientz estan:
1) Farina de Rasmia 500 grs
2) Augua tieda 300ml
3)Un carpet de Leba de Furner ixuta u 25 gr de umida
4)Una cuillara de sale
5)2 cuillaretas d'asucre fosco.
-metemos n'augua tieda la leba con (dan) l'asucre
-mizclamos con a farina quan s'en beiga espumata
-masamos bels dez menutos
-metemos n'a bacia tapata dan bella cobertera u plato dica duple a suya grandaria
1) Fogaza
-Boleyamos e femos bels tallaus dan un cutiello. - Metemos tot n'una borsa de plastico de furniar untata d'olio
Tamien puet estar baixo una bacia de beire resistent à la caldor d'o furno
A yo personalment me cuaca meter a masa entri dos placas de furno( l'una susana l'atra)
dan una taza dan augua
-Metemos de seguidas n'o furno fredo a 200 graus .
-Dimpues de 30 menutos sacamos d'a borsa/ bacia /sacamos a placa cobalta.
-Deixamos dourar 10-15 menutos mes ta se dourar ne.
2)Barretas;
- metemos n'un bol tapau e deixamos duplar
- cortamos a mas en 4 partis
-aplastamos y rollamos
-estiramos dinde lo meyo dica as tucas
-deixamos repusar 20 menutos n'un drap enfarinau con un plastico tapan as barretas
- deixamos con cudiau n'a bandeixa
-femos tallaus al bies con una cutiella
-metemos n'o furno precalentau a 200º con atra bandeixa en cobertera dan una taza dan augua.
-pasaus 20 menutos quitamos a bandeixa d'alto ta que s'en doure en 10 u 15 menutos.
Toz ba fer una graniza sospriesa!
Dende agora no cale merca n' furno, sopre tot n'os tristos cabos de semana d'abiento.
GOYOSAS BIROLLAS D'O PILAR !
Pdta. Si tos fa goy fer pan de zinta en begata de fer forma de bola ferla mes larga (eliutica) y con un tallau trasbersal e un tira fina d'un costau enta l'atro costau.
-
No hay comentarios:
Publicar un comentario