domingo, 9 de octubre de 2022

O PAN D'A NUASTRA CASA

Fa muitas anyatas que no meto denguna dentrata n'o bloch. 

Dende la zaguera, ban pasar muitismas cosas,alufrando lo pasau inmediato entri totas cal  estacar a pandemia. Intes de silenzio e cullaratas fatas agunque tamien de leuturas, mosica, familla e cusina. 
Qui no pas a gosau fer pan n'a suya casa? Os primers intentos prou chaparros e dimpues  poquet a poquet a masa lebaba mes.

Guey ,circa d 'as birollas mes grans de Zaragoza e deseyando lo millor ta totz os minchaires d'a rete, imos a fer pan. 
Abans imos á remerar qu'o puesto an se feba pan yera lo furno  que fer pan yera furniar e que bi a muitas menas de pans aragoneses agunque lo mas conoixito ye lo pan de zinta. Tamien cale remerar o pan amazerau (sobau n'atros puestos).
Á las capitals no bi a guaite puestos an se merca buen pan. Quio remerar en Zgz  Lo furno rustico n'as Fuens (n'ixe bico) agunque no ye masiau malo lo pan feito n'a Tahona Goyesca u Simon.
Exincusaz -me  per no en saper dengun de Uesca u Téruel. Podez remerar-me lis ne.
No pas ye farute  dizir que ye embolicau trobar ie un furno con calidat n'Aragón y  que cale implementar mes furnos de buen pan perque ixo prou que ye cultura.

 Imos a la rezeta

Imos á fer con a mesma dos menas de pan :barretas (bagettes)e fogaza.

Os ingredientz estan:
1) Farina  de  Rasmia 500 grs    
2) Augua tieda 300ml
3)Un carpet de Leba de Furner ixuta u 25 gr de umida
4)Una cuillara de sale 
5)2 cuillaretas d'asucre fosco.

                     -metemos n'augua tieda la leba con (dan) l'asucre
                    -mizclamos con a farina quan s'en beiga espumata
                    -masamos bels dez menutos
                    -metemos n'a bacia tapata dan bella cobertera u plato dica duple a suya grandaria 
1) Fogaza 
                     -Boleyamos e femos bels tallaus dan un cutiello.                                                                                        - Metemos tot n'una borsa de plastico de furniar untata d'olio
                    Tamien puet estar baixo una bacia de beire resistent à la caldor d'o furno
                    A yo personalment me cuaca meter a masa entri dos placas de furno( l'una susana l'atra) 
                    dan una taza dan augua
                    -Metemos de seguidas n'o furno fredo a 200 graus .
                    -Dimpues de 30 menutos sacamos d'a borsa/ bacia /sacamos a placa cobalta. 
                    -Deixamos dourar 10-15 menutos mes ta se dourar ne.
2)Barretas;

                    - metemos n'un bol tapau e deixamos duplar 
                    - cortamos a mas en 4 partis
                    -aplastamos y rollamos 
                    -estiramos dinde lo meyo dica as tucas 
                    -deixamos repusar 20 menutos n'un drap enfarinau con un plastico tapan as barretas
                    - deixamos con cudiau n'a bandeixa 
                    -femos tallaus al bies con una cutiella
                    -metemos n'o furno precalentau a 200º con atra bandeixa en cobertera dan una taza dan                             augua.
                    -pasaus 20 menutos quitamos a bandeixa d'alto ta que s'en doure en 10 u 15 menutos.

Toz ba fer una graniza  sospriesa!

Dende agora no cale merca n' furno, sopre tot n'os tristos cabos de semana d'abiento.

GOYOSAS BIROLLAS D'O PILAR !

Pdta. Si tos fa goy  fer pan de zinta en begata de fer forma de bola ferla mes  larga (eliutica) y con un tallau trasbersal e un tira fina d'un costau enta l'atro costau.



                   -


No hay comentarios:

Publicar un comentario